• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Участь у конференції "Безпека в сучасних закладах освіти: психологічна підтримка та захист"

Участь у конференції "Безпека в сучасних закладах освіти: психологічна підтримка та захист"

2019-04-01

/Files/images/nova/-HePwk4s0oY.jpg

Сучасний освітній простір, на жаль, не можна назвати цілком безпечним. Підтвердження цього – новинні стрічки, що рясніють негативними повідомленнями про конфліктні ситуації, теракти та насилля у закладах освіти. При цьому кожен учасник освітнього процесу може стати потенційною жертвою іншої сторони-агресора. Йдеться як про учнів, так і вчителів. Тому необхідно володіти практичними знаннями, які допоможуть сформувати правильну модель дій у тій чи іншій ситуації, щоб максимально убезпечити себе та інші сторони від виникнення конфлікту та його негативних наслідків.

Це стало підставою для організації та проведення вже Другої практичної конференції «Безпека в сучасних закладах освіти: психологічна підтримка та захист», за сприяння Міністерства освіти і науки України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Захід відбувся 15 березня 2019 року в актовій залі Національного транспортного університету в межах Десятої міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти». Приблизно 400 осіб з усієї країни – освітян, шкільних психологів, зацікавлених батьків – стали учасниками конференції. Також виставку відвідали і представники нашої школи: Денисенко Г. Г., директор школи та Курочка О. В., практичний психолог.

Відкриття Другої практичної конференціївідбулося за участі шеф-редактора журналу «Надзвичайна ситуація +» Олени Перевозник та начальника Українського науково-дослідного інституту цивільного захисту, генерал-майора служби цивільного захисту Віталія Кропивницького, які пояснили актуальність конференції, що обумовлена необхідністю створення безпечного психологічного середовища у закладах освіти. Це на сьогодні є надзвичайно важливим завданням, зважаючи на часті випадки агресії серед учнів, вчителів та батьків, у результаті чого виникають психологічні стреси, травми як у постраждалих, так і в агресорів.

Про першу психологічну допомогу і найпростіші техніки стабілізації психічних станів у стресовій ситуації розповіли керівник психологічної служби ГУ ДСНС України у м. Києві, капітан служби цивільного захисту Ірина Клевако та психолог ГУ ДСНС України у м. Києві Іванна Давиденко. Представники ДСНС поінформували, як допомогти іншій людині та собі під час стресових ситуацій і чого робити не варто.

З психологічними ризиками для викладача під час роботи з дітьми, їхніми батьками, адміністрацією навчального закладу та колегами учасників конференції ознайомила науковий співробітник науково-методичного сектору УкрНДІЦЗ, підполковник служби цивільного захисту, кандидат психологічних наук Олена Дишкант. Експерт розповіла про ймовірні причини психологічного дискомфорту на робочому місці та причини виникнення відчуття емоційної небезпеки між вчителями, вчителем і дітьми, вчителем і батьками; пояснила симптоми емоційного перевантаження та надала рекомендації, як зарадити емоційному виснаженню.

Особливий інтерес викликало обговорення особливостей навчання дітей і підлітків основ особистої безпеки, про що розповів засновник Федерації крав-мага України, експерт із самооборони й особистої безпеки, автор KravKids-курсів дитячої безпеки Антон Фарб. Він проаналізував потенційні загрози для дітей і вчителів у школі та превентивні заходи. Окрему увагу експерт звернув на зв’язок булінгу з інцидентами масових розстрілів у школах та сформував алгоритм дій у разі потрапляння в ситуацію, що несе загрозу для життя.

Завершення конференції було емоційним. Приємним сюрпризом для учасників заходу став виступ спеціально запрошеного спікера – зіркової гості, української акторки, головної героїні серіалу «Школа» Олени Курти,яка надихнула учасників заходу на нові звершення, особисту і професійну реалізацію, доброчинність та позитивні емоції!

Крім того, учасники конференції взяли участь у розіграші призів від партнерів журналу «Надзвичайна ситуація +» та отримали приємні й корисні подарунки.

/Files/images/nova/67OFE8R4q4A.jpg

/Files/images/nova/HuwrwmxLmWA.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 172

Коментарi