Тиждень математики в школі

2018-02-05

/Files/images/matematika/AlvaOCzKi1I.jpg

Кожен учитель прагне зацікавити учнів предметом, який він викладає, бо це є запорукою успішного навчання. «Зацікавити розум дитини – ось що є одним з основних положень нашої доктрини, і ми нічим не нехтуємо, щоб прищепити учневі смак, ми сказали б, навіть пристрасть до навчання», — писав видатний український математик М. В. Остроградський.

Одним із засобів зацікавлення учнів математикою є проведення тижнів математики.

«Предмет математики є настільки серйозним, що не потрібно втрачати нагоди зробити його трохи цікавішим», - під таким девізом з 26.01 по 02.02 в Садовій ЗОШ I – III ступенів пройшов тиждень математики.

Протягом тижня математики вчителями школи Сахно Н.І. та Шиміною Г.А. були проведені різноманітні математичні конкурси та вікторини, в ході яких учні розгадували кросворди, розв’язували логічні задачі і головоломки із сірниками, грали в ігри, відповідали на запитання вікторини, а також дізналися багато цікавого про життя видатних математиків, історію походження математичних знаків, познайомилися із різноманітними легендами про математику. Тиждень розпочався урочистою лінійкою, на якій учні познайомились з планом заходів тижня математики.

Вперше під час тижня математики було проведено «Чемпіонат з усного рахунку». Це стало можливим завдяки наявності в школі інтерактивної дошки. Учні 5-9 класів змагалися з усного рахунку на тренувальному майданчику Прангмаліне конкурсу «Міксіке в Україні». Переможцями конкурсу стали: Орлова К.(6клас), Грицюк Діана (7клас), Євпак Нікіта (8клас), Грій М. (9клас).

Також з використанням інтерактивної дошки в 5 – 11 класах було проведено гру «Найкращий математик», що дало можливість визначити учня класу, який отримав медаль «Найкращий математик класу». Цю медаль, разом з грамотою, що її засвідчує, отримали такі учні школи: Салигін Ніка (5 клас), Грицюк Діана (7клас), Повх Богдан (8 клас), Маховська Марія (10 клас), Сайкфівський Олександр (11 клас).

Учні 6 класу прийняли участь у грі «Подорож у країну математики», під час якої діти мандрували стежкою «Запитальна», продемонстрували кмітливість на галявині «Підказка», переправились через річку «Капітанська», спробували подолати гори «Ерудит», відвідали хутір «Логічний» і зробили зупинку у селищі «Інтелектуал», а також зазирнули у старовинний замок «Анаграма». Кінцевим пунктом мандрівки стала долина «Театральна». Перемогу здобула команда «Піксель», капітаном якої був Повх Михайло.

Для учнів 11класу була проведена гра під назвою «Математична мозаїка». Учні пройшли нелегкий шлях до істини, долаючи прірви логічних задач та продираючись через терни безвихідних на перший погляд ситуацій. В умовах гри діти навчились мобілізуватись та долати проблеми, забувши страхи та хвилювання.

А от учні 5 класу змагалися в «Математичній естафеті». Цікаві завдання та напружена боротьба між командами, не залишили байдужими усіх учнів.

Цікавою виявилася для учнів 10 класу гра "Математичний лабіринт". Учні отримали емоційно-позитивний заряд. Кожен із них, враховуючи свої індивідуальні особливості та інтереси, міг працювати із захопленням. Під час заходу учні дізналися багато цікавого, нового і корисного з математики.

Із захопленням відповідали на цікаві запитання про математику, змагалися та розважалися учні 7 класу під час гри «Математичний дартс».

Вперше в Садовій ЗОШ І-ІІІ ступенів був проведений «Чемпіонат з усного рахунку».

Протягом усього тижня учні розгадували кросворди, розв’язували логічні задачі і головоломки із сірниками, грали в ігри, відповідали на запитання вікторини, а також взнали багато цікавого про життя видатних математиків, історію походження математичних знаків, познайомилися із різноманітними легендами про математику.

Проведення інтелектуальних ігор, розваг, конкурсів сприяло удосконаленню й урізноманітненню розумової діяльності учнів: уяви, спостережливості, розвивало їхні важливі якості мислення: логічність, здатність до абстрагування, порівняння, доведення тверджень. Ми переконалися, що будь-яка діяльність дитини буде успішною тоді, коли вона здійснюється без примусу і дарує радість відчути себе переможцем, творцем.

Заступник директора школи

з навчально-виховної роботи Шиміна Г.А.

/Files/images/matematika/T2zwqMCoGTQ.jpg

/Files/images/matematika/s2fuZvGhyE8.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 242

Коментарi