Свято Масляної

2017-02-27

/Files/images/den_skorboti/bPDRtxKfEog.jpg

Масляна – останній перед Великим постом тиждень – популярне народне свято, що дійшло до наших днів ще з язичницьких часів. Масляна має й інші назви: Масниця, Сирна седмиця, Маслений тиждень, Колодій. Сама назва говорить за себе: у маслений тиждень їдять сир, масло, молоко та інші молочні продукти. Незмінний атрибут Масляної – рум’яні, гарячі, апетитні круглі млинці - символізують собою ясне сонечко, таке ж рум’яне і жарке.

Ознайомити учнів з традиціями та звичаями українського народу, рідного краю, розвивати творчі здібності школярів, їх уяву, пам'ять, виховувати любов до національної культури і традицій – така мета Масляного тижня в Садовій ЗОШ І – ІІІ ступенів.

На уроках Київщинознавства (учитель Прокопець Л. Ф.) учні 5– 9 класів дізнались про історію проходження свята, його традиції, звичаї та обряди.

Цікавими були заходи проведені цього тижня в 6 класі. У понеділок – зустріч «Колодка народилась». У вівторок – розважальний день – були проведені на вулиці змагання «Хто спритніший, розумніший і на саночках скоріший» та «Влучний стрілець-молодець»; переможцями стали Глушак О., Чекунов Б., Чесніший Д., Пономаренко М. У середу-ласунку діти пригощали один одного всілякими солодощами і, звичайно, млинцями: солодкими, смачними, запашними. У «широкий» четвер-розгуляй закликали Масляну до себе в гості: «Приїжджай, Масляна, до нас у гості, на санках покататися, у снігу повалятися». Останні три дні: п’ятницю «Тещині вечірки», суботу «Зовичені посиденьки» та Прощену неділю об’єднали і святкували в один день. Були конкурси: «Млинці, вареники в сметані – і ми, веселі і рум’яні!», в якому перемогли Моргун О., Глушак О., Жабровець А., Солодка Ж.; «Дарують творчість радо й щиро хлопці та дівчатка нашого дитячого колективу». Вірш «Як я з батьком вареники ліпив» майстерно продекламували Глушманюк А. та Глушак О., Солодка Ж., як справжня актриса, розповіла про сварку Параски та Палажки. А ще конкурси «Символ сонця», «Відкупись стрічками», «Вправний пекар», «Витинанка млинцева». Проводжаючи зиму діти на вулиці спалили її опудало і зустрічали весну піснею «Прийди, весно!». Взявшись за руки просили вибачення один в одного.

Працівники шкільної їдальні пригостили учнів смачними млинцями з сметаною, медом, варенням.

Нехай кожен млинець з’їдений в це апетитне та смачне свято, дозволить здійснитись заповітним бажанням: перший млинець – на радість, другий – на щастя, третій – на любов, а наступні – за віру, розуміння, терпіння, здоров’я, вірність, удачу, везіння, відданість, багатство, виконання мрій, мир і спокій!

Вчитель образотворчого мистецтва

Кравченко А. І.

/Files/images/den_skorboti/UzEm7gRHdk8.jpg

/Files/images/den_skorboti/n26sH47jtZ8.jpg
/Files/images/den_skorboti/PXRTtgD-LGQ.jpg

/Files/images/den_skorboti/J4FFOE2B2J4.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 182

Коментарi